QUATZ'S WEB PAGE

Bilgisayar  |   Diğer Şeyler  |   Kontak  |   Download



Comp.Basilisk FAQ

http://www.teknoturk.org 'dan yararlanılmıştır.

Virüsler yüzünden sistemlerini kaybedenlerin, hala gerçekten de çok şanssız kişiler olduklarını düşünüyorsanız; belki bu yazı, bakış açınızı bir nebze de olsa değiştirebilir.

Virüsler yüzünden sistemlerini kaybedenler şanslı çünkü hiç değilse virüs sistemlerini çökerttiği zaman olan cana değil mala oluyor. Yakın bir gelecekte malın yanında canın da gittiğini görebiliriz. Bu konuda David Langford Amerika'nın önde gelen yayınlarından hem ''Nature''da hem de ''Asimov's Science-Fiction'' dergisinde yayınlanan hikayesinde ilginç bir olasılık sunuyor bizlere.

Arkadaşınızın gönderdiği bir elektronik resmi düşünün. Büyük bir güvenle baktığınız bu resim belki de sizin gördüğünüz son resim olabilir. Langford, gelecekte böyle resimler hayal ediyor. Bu resimler beyninizin alamayacağı kadar karışık resimler, o yüzden baktığınız zaman beyniniz iflas ediyor. Langford'un düşlediği gelecekte elektronik resimler yasak. Ancak güvenilir bir iki kişi web sayfalarına resim koyabiliyor, kimse resim gönderemiyor. Bu resimlere Basilisk ismi veriliyor çünkü Yunan mitolojisine göre basiliski gören bir insan taşa dönüşüyor, aynen basilisk resmi gören bir insanın beyin fonksiyonlarının durduğu gibi. Langford'un hayali geleceğiyle ilgili comp.basilisk adında bir haber grubu (newsgroup) var. Burada insanlar basiliskleri tartışıyorlar. Langford bu grubun Sıkça Sorulan Sorularına verdiği cevaplarla kendi hayalini yazıya dönüştürüyor.

David Langford defalarca ''En iyi fan yazar'' ve ''En iyi fan dergisi'' dallarında bilim-kurgu dünyasının en saygıdeğer ödüllerinden Hugo ödülünü kazanmıştır.

Basiliskler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Bu haber grubunun amacı nedir?

Bu grubun amacı "basilisk" (BMRT) resimleri hakkında tartışma ortamı sağlamaktır. Düşük miktarda mesaj tercih eden okuyucular, sadece çok önemli uyarıların ve yeni şekillerin yayınlandığı comp.basilisk.moderated haber grubunu okumayı tercih edebilirler.

2. Bu gruba sayısal dosya gönderebilir miyim?

Eğer bu soruyu soruyorsanız, lütfen news.announce.newusers haber grubunu okuyun. Sayısal dosyalar, özellikle resim dosyaları, kesinlikle hiçbir gruba gönderilemez. Pek çok ülkede bunun cezası ölümdür.

3. BMRT kısaltması nereden geliyor?

Dr. Vernon Berryman'in matematikten-görünüme algoritmaları Berryman Mantıksal Resim Tekniği olarak bilinir. Bu konuda daha detaylı bilgileri "Düşünülebilen Şekiller Hakkında, notlarıyla birlikte Mantıksal Resim Tekniğine doğru " (V. Berryman & K. Turner, Nature 409, 340-342; 2001) adlı makalede bulabilirsiniz. Bu makale şu anda saklıdır ve yüksek gizlilik derecesine sahiptir.

4. Bilim-kurgu yazarlarının basiliskleri tahmin ettiği doğru mu?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. İnsanın aklını bozacak derecede düşünülemeyen bilgi fikri bilim-kurgu dünyasında çok uzun zamandır vardı, fakat kimse bu kadarını tahmin edemedi. Genelde William Gibson'ın "Neuromancer" (siberuzayı tanımlayan) romanında ortaya attığı "siyah buz" fikri basilisklere benzetilmekle beraber iki kavram birbirinden farklıdır. Bu romanda "siyah buz" kendisine saldıran bilgisayar korsanlarının ölümüne yol açan bir yazılımdı. Dikkat edilecek bir husus Neuromancer'da bir insanın siberuzaya erişebilmesi için sinir sistemine bağlı bir arabirim kullanmasının gerekliliğiydi. Herhangi fiziksel bir bağlantı gerektirmediği için basilisk resimler "siyah buz"dan daha ölümcüldürler.

Fred Hoyle, "The Black Cloud" (1957) romanında, insanüstü düşünce kapasitesine sahip bir uzaylının yüklediği bilgilerin insan beynine fazla geleceği ve sonuçta insan beynini yok edebileceğinden bahseder.

J.B. Priestley'in "The Shapes of Sleep" (1962) isimli romanında, belli duygulara hitap eden gizli bilinçaltı resimleri reklamcılıkta kullanılır.

Piers Anthony'nin "Macroscope"'u (1969) Yokedici Dizi'yi tanımlar. Galaksiler arası haberleşmede, araya konan 'yokedici resim dizileri', haberleşmeyi dinlemeye çalışan istenmeyen kişilerin hafızasını siler.

Bu arada comp.basilisk okuyucuları olarak, "Macroscope"un yayınlandığı yıl ve ayda BBC tarafından yayınlanmaya başlanan ünlü "Monthy Phyton's Flying Circus" komedi dizisinin ilk bölümünde oynanan, "dinleyicilerini gülmekten öldüren dünyanın en komik fıkrası" skeçi ile basilisklerin benzerliğine dikkat çeken daha fazla mesaj görmek istemediğimizi belirtmemiz gerekiyor.

5. Basilisk resimlerinin çalışma prensibi nedir?

Kısa cevap: Bunu açıklayamayız. Bu konuda detaylı bilgiler "Çok Çok Gizli" olarak sınıflandırılmıştır.

Uzun cevap: Berryman'ın yazdığı bir popüler bilim makalesinde (New Scientist, 2001) bulunabilir. Bu makalede Berryman kendi düşünme sistemini anlatır. Berryman'a göre insan beyni, matematikteki Godel'in Teorisine uyan, biçimsel gerekirci hesaba dayanan (formal, deterministic computational) bir sistemdir ve beynin kaldırabileceğinden daha fazla fiziksel bilgilerle veya mantıksal olarak imkansız düşüncelerle çökertilebilir. Mantıksal Resim Tekniği bu prensibi kullanır. Basilisk resimler, tamamen görsel olarak böyle bir düşünceyi yaratan resimlerdir. Gözlerimiz bu resmi gördüğü anda oluşan bu düşünce tıpkı bir yazılım virüsü gibi beynimize girer.

6. Niye bu resimler basilisk olarak isimlendirilmiş?

Basilisk, görüldüğünde insanı taşa çeviren mitolojik bir sürüngendir. Mitolojiye göre, basilisk ancak aynadan bakıldığında güvenle seyredilebilir. Ne yazık ki basiliskin günümüzdeki hali için aynı şeyi (aynadan güvenle bakılabilmeyi) söylememiz zor. Bu kurala istisnalar genelde aşırı derecede asimetrik basilisklerdir (B-756 vs.). Asimetrik basiliskler kurbanın beyninin baskın yarısına bağlı olarak doğrudan veya aynadan yansıtılarak bakıldığında ölümcül olurlar.

7. İlk basiliskin yaratıcısını öldürdüğü doğru mu?

Berryman'in son deneylerini yaptığı Cambridge IV süperbilgisayar laboratuarlarındaki olay hakkındaki hemen hemen herşey saklanmıştır. Bu olay sırasında Berryman'in ve pek çok öğretim üyesinin öldüğü sanılmaktadır.

Bu olaydan sonra B-1 basiliskinin kopyaları dışarı sızmıştır. Güvenli olarak görebilmek için biraz işlendiğinde aldığı şekilden dolayı bu ilk kopyaya Papağan adı verilmiştir. B-1, günümüzde kent teröristleri tarafından boya ve spreyle duvarlara çizmek için en çok tercih edilen resimdir.

Her ne kadar B-1 ilk defa Berryman tarafında başlatıldıysa da, diğer merkezler de bu fikirden yola çıkarak araştırmalar yapmışlardır. B-1'den kısa bir süre sonra Lawrance Livermore laboratuarları B-2'yi ve Massachusetts Institute of Technology B-3'ü bulmuştur.

8. Mandelbrot fraktal kümesinde basiliskler var midir?

Evet. Ancak çok büyütüldüğü zaman farkedilebilen birbirine simetrik iki bilinen basilisk kümesi vardır. Hayır, nerede olduğunu söyleyemeyiz.

9. Web sayfamda resim göstermek için nasıl izin alabilirim?

Her ne kadar bu haber.duyuru.yenikullanıcı grubuna ait bir soruysa da, grubumuzda bu soruyla sürekli karşılaşıyoruz. Kısaca bu sorunun cevabı elinizde devlet tarafından nadiren verilen bir belge olmadıkça bu izni alamazsınız. ASCII metin dışında herhangi bir dosyayı web sayfanıza koymak veya e-mektup ile atmak kullanıcılığınızın kapatılması için yeterli bir sebeptir. Elbette geçmişin renkli İnternet'ini veya televizyonlarını özlemle anıyoruz ama günümüzün risklerinin kabul edilemeyecek kadar yüksek olduğu da bir gerçek.

10. Microsoft'un Windows 2005'i, yazılım korsanlarına karşı basilisklerle tuzakladığı doğru mu?

Bu konuda yorum yapmamız mümkün değildir.

Peki ya şimdi hala bi virüs yüzünden sistemlerini yitiren kişileri çok da şanssız görebiliyor musunuz? Bu konuda ısrarcıysanız optimistizminize hayran kaldığımı belirtmek isterim...